Yükleniyor, Lütfen Bekleyin!


Şantiye Şefliği Yönetmeliği’nde değişiklik – 2024

22 February 2024 by UI DESIGN GRUP0

Şantiye Şefliği Yönetmeliğinde Değişiklik yapıldı!

              Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ‘şantiye şefliği’ hizmetlerinde yeni düzenlemeye gidildi. Yeni yönetmelikle şantiye şeflerinin aynı anda üstlenebilecekleri iş miktarı, işin büyüklüğüne göre yeniden düzenlendi. Şantiye şefleri, yeni düzenleme ile yapı inşaat alanının her biri bin 500 metrekareyi geçmemek kaydıyla en fazla 4 işi, 4 bin 500 metrekareyi geçmemek kaydıyla en fazla 3 işi ve 7 bin 500 metrekareyi geçmemek kaydıyla en fazla 2 işi aynı anda üstlenilebilecek. Düzenleme ile şantiye şeflerine ayrıca 75 yaş sınırı da getirildi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ‘şantiye şefliği’ hizmetleri ile ilgili yeni yönetmelik hazırlandı. 2024 yılı itibariyle yürürlüğe giren yeni yönetmelik ile şantiye organizasyonu ve teknik hizmetlerin geliştirilmesi için yeni önlemler uygulamaya konuldu. Daha önce aynı anda toplam büyüklüğü 30 bin metrekareye kadar olan 5 ayrı iş üstlenebilen bir şantiye şefinin, yeni yönetmelik ile üstlenebileceği bu iş miktarları yeniden belirlendi.

Bakanlığın hazırladığı yeni yönetmeliğe göre bir şantiye şefi, yapı inşaat alanı her biri bin 500 metrekareyi geçmemek kaydıyla en fazla 4 iş, 4 bin 500 metrekareyi geçmemek kaydıyla en fazla 3 iş ve 7 bin 500 metrekareyi geçmemek kaydıyla en fazla 2 işi aynı anda üstlenilebilecek. 7 bin 500 metrekareyi geçen işlerde ve kamu yatırımlarında ise tek bir iş alınabilecek. Aynı ada içerisinde, aynı müteahhit ve yapı sahibine ait işler ise tek iş olarak değerlendirilecek. Teknik öğretmenler ve teknikerler de özel inşaatlarda aynı anda 3 işi geçmemek üzere; yapı inşaat alanı bin 500 metrekareye kadar yapıların şantiye şefliğini üstlenebilecek.

75 YAŞINI DOLDURANLAR ŞANTİYE ŞEFLİĞİ YAPAMAYACAK

Düzenleme ile şantiye şeflerine yaş sınırlaması getirildi. 75 yaşını dolduranlar artık şantiye şefliği yapamayacak. Bir şantiye şefinin görevden ayrılması halinde ise yenisi görevlendirilinceye kadar inşaatın devam etmemesi sağlanacak. Şantiye şefliği hizmetlerinde yapılan yeni düzenlemelerin istihdama da önemli oranda katkı sağlaması bekleniyor.

 

Kaynak : https://www.csb.gov.tr/santiye-seflerinin-is-yukumluluklerine-yeni-duzenleme-getirildi-bakanlik-faaliyetleri-39970

Daha açık ve net olmak gerekirse;

1) İş kotası ve deneyim:
a) Bir şantiye şefinin aynı anda;

  • 4 işi üstlenebilmesi için hiçbir işin 1.500 m2’den büyük olmaması,
  • 3 işi üstlenebilmesi için hiçbir işin 4.500 m2’den büyük olmaması,
  • 2 işi üstlenebilmesi için hiçbir işin 7.500 m2’den büyük olmaması,

gerekir.
Aynı ada içerisinde; aynı yapı sahibine ait olup aynı müteahhit tarafından üstlenilen yapım/yıkım işleri tek iş olarak değerlendirilir.
İş  sayısının  hesaplanmasında,  ilgili  yapı  sahibinin  müteahhitle  yapmış  olduğu  sözleşmenin konusunu teşkil eden işin şantiyesindeki inşai faaliyetlerin tamamının hizmet veren şantiye şefinin sorumluluğunda olduğuna dikkat edilmelidir.

b) Deneyim olarak yapı inşaat alanı;

  • 1.501 ila 4.500 m2 olan işlerin üstlenilebilmesi için daha önce asgari bir üst yapı işinin,
  • 4.501 ila 7.500 m2 olan işlerin üstlenilebilmesi için daha önce 1.500 m2’yi geçen asgari bir üst yapı işinin,
  • 7.500 m2 üzeri bir işin üstlenilebilmesi için daha önce 4.500 m2’yi geçen asgari bir üst yapı işinin,

tamamında  (yapı ruhsatının alınmasından itibaren başlayıp yapı kullanma izin belgesinin alınmasına kadar) şantiye şefliği hizmetinde bulunulmuş olması gerekir.

1.500 m2’ye kadar olan işler için iş deneyim şartı aranmaz.

c) Teknik  öğretmen  ve  teknikerler;  meslek  alanlarına  ve  işin  ağırlıklı  maliyet  grubuna  uygun olmak; kamu yatırımı niteliğinde olmamak; aynı anda 3 işi geçmemek ve yapı inşaat alanı 1.500 m2’yi aşmamak kaydı ile;

I. Sınıf yapıların,
II. Sınıf B(2) ve B(3) grubu yapıların,
III. sınıf A(3) ve A(7) grubu yapıların,
III. sınıf B(8) ve B(12) grubu olup yapı yüksekliği 17.5 m’yi ve bodrum kat sayısı ikiyi geçmeyen yapıların,
V. sınıf D (2) grubu olup restore edilecek yapıların,

şantiye şefliğini üstlenebilirler.

2) Kısıtlamalar:

  • 7.500 m2 üzeri herhangi bir yapıda görev üstlenen şantiye şefi başkaca herhangi bir işte şantiye şefliği görevini üstlenemez.
  • 4734 sayılı Kanuna göre ihale edilen bir yapım işinde şantiye şefliğini üstlenenler, başka bir kamu veya özel işin şantiye şefliği görevini üstlenemez.
  • 75 yaşını dolduran ya da şantiyede fiilen görev yapmaya engeli olanlar şantiye şefliği üstlenemez.
  • İşin yaklaşık maliyeti dikkate alınarak ağırlıklı gruba göre mimar, inşaat mühendisi, makine mühendisi ya da elektrik mühendisi şantiye şefi olabilir. Teknik öğretmen ve teknikerler için de aynı prensip uygulanır.

3) Diğer hususlar:
Yapı ruhsatı düzenleyen İdarelerin, şantiye şeflerinin üstlenmek istedikleri işlere uygunluğunu temin etmekle yetkili ve sorumlu oldukları dikkate alınmalıdır.
Ruhsat  süreçlerinde  gereksiz  süre  kayıplarına  yol  açılmaması  bakımından  ilgili  veri  girişlerinin eksiksiz yapılması ve yukarıda belirtilen açıklama ve kurallara riayet edilmesi önem arz etmektedir.